Gallery

  • Home
  • Event Gallery

Architecture

Commercial


MOHAMMED FAVAS

Speciality: It’s a non linear plan that arises from the shape of the site that constantly shifts angle to create diversified spaces which was very critical to create a unique experience for the user in each spatial zone. The crystalline geometric art form arises from the shape of site. The multifaceted retail surrounding folds to form a crystalline geometric structure & unfolds to an outdoor terrace space. This allows the user to interact with the constantly growing city.

Design Element: Crystalline geometric form derived through an interactive design process both in plan & façade is the most distinctive feature of the project. This also adds a new dimension to the fragmented interior space.

Landscape: The landscape is set in a tropical mood to bring the private wellness of a user closer to nature. It is an attempt to create a relaxing & refreshing feel.

Hospitality


Aditi Pai

Project Name: Anaha Spa

The Architectural Vision is a sustainable model, focusing on the connection of man in the realm of nature. The design follows the natural contour of the site with part of the building disappearing into the earth. It is half submerged to connect to the isolating quality of the earth, with light and air movement planned via a series of sunken courts.

The feel is organic with natural light washing the exposed walls and ceilings aiding a play of light and shadows. The spaces are held together with a strong design language of brick ‘jaali’, wooden doors and open to sky spaces that merge interior with the exterior.

The spa block is seen as a semi-detached sequence, arranged like an ‘open palm’ that takes inspiration from the hand ‘mudras’. With each block growing from the sunken gardens, the organic approach seamlessly fuses with the inherent sense of lightness expected from a space.

Public Institutional Building


Jesal Pathak

The Courtyard, Bangalore

The site previously formed part of the garden of a house occupied by the clients' grandparents. The design of the new building was intended to minimise its impact on this existing house. A desire to maintain a connection with the existing house informed the decision to keep as much of the existing garden area as possible and to position the entrance to the new building so it opens onto that space.

Using mass-produced components- cheap price and short execution timeline- we created a rectangular plan of the two-storey flat-roofed building with corrugated metal walls and a mild steel frame. We used a thin and translucent polycarbonate sheet façade to replace the regular exterior walls and windows, maximising the natural light inside. At night, lights glowing from within transform the building into a huge light-box along the streetscape. Deck sheet ceilings are left exposed, while the floors encompass a mixture of concrete and timber.

Residential Villa Bungalow


Bhairavi Dhoot

Project Name – Cube House

It’s a multi generation house conceived and manifested as a blend of modern aspirations and traditional values of its inhabitants. Situated within a dense urban fabric of a residential colony, the site demanded careful consideration of the house massing to maintain its privacy and openness.

The physical form is conglomerated and articulated within a single cubic volume leaving one third of the land open for landscaping. Its components also adhere to this inherent geometry at various scales while following disciplines of climatic design. The form cascades down towards the north and the east resulting into stepping terraces, maximizing natural daylight. Complementing these terraces are the raised blocks on the south and the west which keeps the terraces in the shade. Such an arrangement allows the house to open itself towards its landscaped areas offering green vistas from internal spaces.

The ‘Cube House’ is not a monolithic block but rather a composition achieved through the evolution of a cube in response to the context and brief exuding clarity and simplicity.

Interior Designing

Commercial


ABHIJIT KOTHARI

Project Name : Aditya builders’ office.

Re-innovating interior spaces from an architectural perspective

When seen as a space planning and management exercise, it takes a great amount of problem-solving along with the correct aesthetic parameters to make a successful interior project. We have dealt with all these parameters in the refurbishing of a 2000 sq. ft. tiles showroom into a developer's office space located in Jalgaon by carefully reconsidering and altering volumetric experience, circulation, exterior form, climate and urban interface.

The overall material palette of the project works with orange hues of the exposed brick. These are complimented with the grey concrete finish on the exterior – also brought inside in the concrete-cast reception table top and the cantilevering staircase as well as in other furniture. Both brick and concrete surfaces play with each other. Concrete and brick walls re-align horizontal and vertical volumes into a streamlined interior. This becomes the signature for the project.

Hospitality (Restaurant ,Lounge Bars)


Amruta Daulatabadkar

Project Name : Amigos kitchen

The client enthused for a completely unique and experimental approach for the restaurant concept. A varied way of seating space in 1160 sq.ft, the theme comprised of diagonal axis in various forms to give dynamic approach. Wooden finished vitrified planks, indoor and outdoor roof grid as well as exposed brickwork was diagonally placed.

Located on a busy Aurangabad road, the challenge was to provide privacy while creating a welcoming entrance. Our design criterion was to build variety of spaces in a small area while giving visual expansion of space. The spatial layout was simple and linear, connecting indoor and outdoor spaces. Step down seating area was at original site level and outdoor area level was matched with indoor space.

The material selection was an experimental approach with metal sheets by rusting on site, wire cut bricks, vitrified flooring, and ‘bajra’ glass. Concept idea for roof was conceived with opening plates fetching in indirect sunlight and covered with polycarbonate sheet.

Residential Apartment


Harsh Boghani

Project Name: Awakening by the Pool

The Apartment is a unique example of spaces that unfold into each other, while still being subtly divided with thoughtful detailing and apt placement of design elements and furniture. The use of materials with raw aesthetic for an untouched look and visual consistency is what defines a home for us. “Homes that live and breathe are fun to design. They demand eclecticism and imagination, in exchange for an often less than generous offer of space”. Polished concrete in the form of flooring and plaster for the walls, columns and ceiling. Although the home is almost entirely open, aluminium sliding doors and curtains do offer a level of privacy.

The pool is the central element in this zone, with a 6ft-high customized sculpture standing on its edge, amidst some foliage. The two bedrooms, one with a massive king size bed in the centre and another that seems to be afloat in the sky, follow a similar minimal theme.

Residential Villa Bungalow


Hardik B. Shah

PROJECT NAME : Skewed House

Simple aesthetics, a minimal material palette and connections to nature are the main drivers of the design of the Skewed House. The compound wall has an interesting elevation involving Valsadi teak battens, softened by cascades of creepers. The spatial programme of the villa and the zoning of the plot were dictated by the sudden floods that the city sometimes experiences. The ground level is devoted to ancillary spaces connected to relaxation and unwinding. Atop this lies the sprawl of the living-dining, kitchen, a bedroom and the garden in the front, followed by more bedrooms, up another level.

The façade projects and recedes strategically, with important areas being emphasized through cantilevering and material play. Concrete, the material of choice, is tempered with white plaster, stone and wood. The architect’s interest in photography is manifested as elements shift slightly off the straight line to create vistas and perspectives.

Retail


Goutaman Prathaban

Project Name: Cream Affair

Cream affair dessert studio is a maintenance-free, innovative and contemporary design. The design challenge was to expand the space within the existing shell of 10x13'. By introducing a mezzanine level in the double height space, the seating area was doubled to 20'x26'. The core idea of the design is to replicate the informal dessert enjoying experience at the beach. The design features a galleria leading up to the mezzanine cube seating area. For ease of use and segregation of function, two riser heights are used in the galleria - one for mezzanine access and the other for seating. To replicate the bright colours of ice creams, a pastel colour palette comprising of blue, yellow and pink is used for the dessert studio. The mezzanine floor and the galleria are made of ferro cement concrete on grid rafters. A full 6'x6' glazed window offers street views from 3' height thereby offering privacy and views at eye level for customers and passer-by at the same time.